6 października 2024

Bioflawonoidy- co to jest i jak działa ?

Co rozumie się pd pojęciem bioflawonoidów ?

Bioflawonoidami nazywamy naturalne substancje fitochemiczne, nieodżywcze, znajdujące się w roślinach. Inaczej mówi się o nich flawonoidy lub dawniej witamina P. Dzięki bioflawonoidom wszystkie warzywa, owoce i rośliny posiadają kolor oraz jednocześnie chronią je przed grzybami, owadami i szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Swoje znakomite właściwości niewątpliwie znajdują w działaniu antyoksydacyjnym, chroniąc nas przed chorobami, takimi jak depresja, nerwica, cukrzyca, niewydolność nerek, czy problemy ze skórą, itp. Wyróżniamy kilka z nich, które są szczególnie łatwo dostępne w produktach spożywczych, a należą do nich flawonole, flawanole, flawanony, flawony, izoflawony, antocyjany, bioflawonoidy. Zajmują one miejsce w każdej polskiej potencjalnej diecie.

Wybrane właściwości bioflawonoidów

Mówiąc całościowo o właściwościach biflawonoidów, można powiedzieć, że mają one za zadanie wpierać organizm i chronić go przed toksynami i innymi szkodliwymi bakteriami. Wyszczególnić jednak można też działanie antyoksydacyjne, ponieważ są one silnym przeciwutleniaczem oraz doskonale radzą sobie z redukcją stresu oksydacyjnego. Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, to także ich mocne strony. Potrafią minimalizować rozległość stanu zapalnego w organizmie. Ponadto usprawniają pamięć i chronią wzrok, co nazywane jest właściwością neurosekrecyjną. Mogą także poprawiać nastrój i działać antydepresyjnie. Udowodniono też, że dieta bogata w flawonoidy obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Patrząc na wymienione właściwości, można je porównać z kannabinoidami, stąd też powstała teoria synergii mówiąca, że flawonoidy wraz z m. in. kannabinoidami, działają intensywniej.

Gdzie można odnaleźć największą ilość biflawonoidów?

Z pewnością są one dostępne w dużej mierze w owocach, warzywach, ziołach, herbatach, kawach, a także w miodzie czy gorzkiej czekoladzie, a nawet olejach CBD z konopi Zasada jest taka, że im świeższe są produkty i jak najmniej przetworzone, to będą one występowały w większej ilości. Dla człowieka spożywanie pokarmów bogatych w dużą ilość warzyw i owoców sprzyja dostarczaniu najważniejszych substancji odżywczych do organizmu. Udowodniono także, że dużą ilość flawonoidów odnajdziemy w młodych liściach roślin, uważa się, że zawierają znacznie więcej witamin, niż dojrzałe rośliny. Ponadto takie liście są smaczne i zdrowe, mogą stanowić świetny dodatek do kanapek czy sałatek.  

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *