6 grudnia 2024

Dania warzywne na ciepło – Dieta

LECZO Z CUKINI

Podsmażamy cebulkę na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę, cukinię, pomidory z puszki (w okresie letnim świeże), przyprawiamy według smaku solą himalajską, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka curry, bazylia. Dusimy na małym ogniu 15 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem parabolet.

PLACKI CUKINIOWE Z PIEKARNIKA

Dwie cukinie obieramy ze skórki, zcieramy na dużym oczku, solimy i odstawiamy na 15 minut. Wyciskamy powstały sok, dodajemy drobno posiekaną cebule, przyprawiamy pieprzem, dodajemy jajko, trochę oliwy virgin bio, łyżkę mąki ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pełnoziarnistej. Wykładamy masę na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, przyklepujemy łyżka .Zapiekamy w temperaturze 180 stopni w termoobiegu przez 20 – 25 minut. Można również zrobić placki według tego przepisu z pół na pół: cukinia – ziemniaki, batat – ziemniaki. Podajemy ze śmietaną.Smacznego.

GULASZ Z BOCZNIAKÓW

Podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone boczniaki, łyżkę zmielonych suchych grzybów leśnych, sól, pieprz, łyżeczkę imbiru w proszku, kostkę warzywną bio, łyżkę sosu sojowego, wodę, dusimy 15 minut. Podajemy z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym.

PIŁAW Z PIECZARKAMI

Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym pieczarki 0,5 kg, dodajemy cebulkę, dalej podsmażamy parę minut, dodajemy dużą marchewkę startą na dużym oczku, 4 ząbki czosnku drobno pokrojone, kostkę warzywną bio, sól, pieprz, dodajemy ryż 150gr, mieszamy, dodajemy wody, żeby było 1cm powyżej potrawy, dusimy na małym ogniu 15 -20 minut.

KALAFIOR W BUŁCE TARTEJ ZDROWSZA WERSJA

Kalafior gotujemy na parze 15 minut, miksujemy w blenderze bułkę tartą (lub sucharki pełnoziarniste), garść orzechów nerkowca, garść pestek dyni, sól, pieprz, zmiksowaną mieszankę podsmażamy na oleju kokosowy do złocistego koloru, dodajemy kalafior mieszamy parę minut na patelni. Dietetyk Warszawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *